Kostprijs en belastingvoordeel van een dienstencheque

Een dienstencheque kost 9 of 10 euro. Voor het aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) kosten de eerste 163 aangekochte cheques door het belastingvoordeel in werkelijkheid maar 6,30 euro. Voor het aanslagjaar 2020 (inkomsten 2019) geldt het belastingvoordeel, waardoor de cheques in werkelijkheid maar 6,30 euro kosten, voor de eerste 167 aangekochte cheques.

De Vlaamse regering heeft beslist de belastingvermindering te verlagen van 30% naar 20%. Door de verlaging van de belastingvermindering, betaalt u vanaf 1 januari 2020 in werkelijkheid 7,20 euro per cheque.

Kostprijs: 9 euro

Een dienstencheque kost 9 euro. Tegen die prijs kunt u 400 cheques per persoon per jaar bestellen. Wilt u meer dan 400 dienstencheques per jaar bestellen, dan betaalt u vanaf de 401ste cheque 10 euro per cheque (met een maximum van 500 cheques per persoon).

Als gezin kunt u 800 dienstencheques per jaar bestellen tegen 9 euro. Wilt u meer dan 800 cheques per jaar bestellen, dan betaalt u vanaf de 801ste cheque 10 euro per cheque (met een maximum van 1000 cheques per gezin).
 


 

Mag de dienstencheque-onderneming bijkomende kosten aanrekenen?

De dienstencheque-onderneming mag bijkomende kosten aanrekenen, zoals administratiekosten of verplaatsingskosten. Die extra kosten mag u niet betalen met dienstencheques.

De kosten moeten bovendien:

  • op voorhand afgesproken zijn
  • overeenstemmen met de reële kosten
  • gedetailleerd vermeld worden

Belastingvoordeel

1.500 euro belastingvoordeel per persoon per jaar

De bedragen die u betaalt in de vorm van dienstencheques, geven u recht op een belastingvoordeel (of belastingkrediet) tot een maximumbedrag van 1.500 euro per persoon en per jaar (aanslagjaar 2020, inkomsten 2019). Dat betekent dat u op de eerste 167 dienstencheques een belastingvermindering van 30 procent krijgt. Voor de eerste 167 dienstencheques betaalt u daardoor in werkelijkheid maar 6,30 euro per cheque.

Door de verlaging van de belastingvermindering van 30 naar 20%, betaalt u vanaf 1 januari 2020 in werkelijkheid 7,20 euro per cheque.
 

Gehuwde of wettelijk samenwonende partner

Gehuwde of wettelijk samenwonende partners hebben allebei recht op de belastingvermindering voor de dienstencheques als ze die elk onder hun eigen naam kopen. Twee partners die elk een eigen gebruikersnummer hebben bij de dienstencheque-onderneming, kunnen dus elk een belastingvermindering van 30 procent krijgen op een aankoopbedrag van maximaal 1.470 euro.
 

Fiscaal attest

Jaarlijks vanaf 1 april stuurt Sodexo u een fiscaal attest dat u bij uw belastingaangifte moet voegen. Voor de 105 gratis dienstencheques in het kader van de moederschapshulp krijgt u geen fiscaal attest.
 

Ook voor lage inkomens

Ook als u weinig of geen belastingen betaalt, kunt u dienstencheques bestellen en hetzelfde belastingvoordeel krijgen. De belastingvermindering wordt dan omgezet in een terugbetaalbaar belastingkrediet. Voeg uw fiscaal attest toe aan uw belastingaangifte. Neem voor vragen hierover contact op met de Federale Overheidsdienst Financiën.


Bron: Vlaanderen.be