Verlaagde btw tarief van 6% voor levering van planten aanleg of onderhoud van tuin

Onder de huidige wetgeving is de pure levering van planten onderworpen aan het verlaagde btw tarief van 6%. Het onderhoud en de aanleg van tuinen is onderworpen aan  21%. Doordat de levering van planten, met bijhorende aanplanting aanzien werd als een dienst en niet als een levering, werden deze beide onderworpen aan het tarief van 21% btw. Hierdoor ontstond er in feite een soort van concurrentie. Als de klant de planten zelf aankoopt bij een plantenhandelaar betaalt hij hierop slechts 6% btw. Koopt hij deze planten aan bij de tuinaannemer die ze tegelijk ook plant, betaalt hij op zijn planten 21% BTW.

De nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2019 laat het toe dat de planten die geleverd worden en tegelijk ook aangeplant worden, onder het verlaagde tarief van 6% vallen. De gepresteerde uren voor de aanleg zelf, blijven uiteraard wel onder het tarief van 21%.

Welke planten vallen onder deze regeling:

  • Levende woudbomen, levende fruitbomen, - heesters en -struiken alsmede plantgoed daarvan, ook wanneer deze goederen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen worden geleverd.
  • Levende sierbomen, - heesters, - struiken en andere levende sierplanten, bollen , knollen, wortels en ander plantgoed voor de sierteelt, ook wanneer deze goederen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen worden geleverd, verse snijbloemen en vers snijgroen.

 

Bijgevolg mag er op één en dezelfde factuur een opsplitsing gemaakt worden van de levering van planten en de aanleg hiervan.

  1. Levering bomen, planten en bloemen aan BTW tarief 6% (detail zie hierboven)
  2. Tuinaanleg en onderhoud aan BTW tarief 21% (+ alle overige materialen)