Aanvraag 'Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme' voor de periode na 16 november

Beschermingsmechanisme

Vanaf 4 januari kunnen ondernemers het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’ voor de periode van 16 november tot en met 31 december aanvragen. Alle info hierover kan je vinden op de site van Vlaio.

Deze aanvraag is gelijklopend met de aanvraag van het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’ voor de periode tussen 1 oktober tot 15 november. (Opgelet: Een aanvraag voor deze periode dient nog te gebeuren voor 31 december.)

De aanvraag zelf gebeurt opnieuw online via Vlaio en hiervoor dien je in te loggen met jouw eID/Itsme. 

 

Nog eens samengevat hebben alle ondernemingen, die verplicht gesloten zijn of een omzetdaling hebben van minstens 60% ten gevolge van de coronavirusmaatregelen, recht op een premie. Deze premie bedraagt 10% op de omzet (excl. BTW) van de vergelijkbare referentieperiode in 2019. 

Er zijn twee mogelijke periodes waartussen je kan kiezen:

  • Ofwel de volledige periode van 16 november tot en met 31 december
  • Ofwel vanaf 16 november tot 30 november (datum toegelaten heropening voor bepaalde ondernemingen)

Wanneer je kiest voor een periode waar je verplicht was te sluiten hoef je geen omzetverlies te kunnen aantonen.

 

De voorwaarde is dat men of zelfstandige in hoofdberoep is of men als zelfstandige in bijberoep in 2019 een beroepsinkomen (netto belastbaar inkomen) heeft van minstens € 13.993,78.

Indien men als zelfstandige in bijberoep een beroepsinkomen (netto belastbaar inkomen) heeft tussen € 6.996,89 en € 13.993,78 en als loontrekkende minder dan 80% is tewerkgesteld is er recht op een premie van 5% van de omzet.

Indien je werkend vennoot of bestuurder bent in een vennootschap speelt het geen rol of je zelfstandige bent in hoofd – of bijberoep. Dan is er recht op 10% van de omzet.

Er is een minimum steunbedrag voorzien van € 1.000 voor de volledige periode. Voor ondernemingen die voor 31 december opnieuw mochten heropenen wordt dit pro rata bekeken. Daarnaast zijn er ook maximumbedragen voorzien die afhankelijk zijn van het aantal tewerkgestelde werknemers in de onderneming. Hier vind je een overzicht van deze bedragen:  Verplicht gesloten sectoren en de minimum en maximum steunbedragen.

Ondernemingen die terug open mochten gaan dus vanaf 1 december kunnen kiezen om steun aan te vragen voor hun sluitingsperiode van 16 november tot en met 30 november.
Of ze kunnen een aanvraag indienen voor de volledige periode van 16 november tot en met 31 december indien ze tijdens deze volledige periode een omzetdaling van minstens 60% hadden.

Bij startende ondernemingen (startdatum vanaf 16 november 2019 in de KBO)  dient de omzet van de gekozen periode vergeleken te worden zoals opgenomen in het financieel plan.

De aanvraag zal vanaf 4 januari 2021 mogelijk zijn via Vlaio en kan ten laatste op 15 februari 2021 worden ingediend.

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de corona-update van Vlaio. Dit kan via deze link.

 

Succes met de aanvraag en aarzel niet om ons te contacteren bij vragen!