Heropening horeca gaat gepaard met tijdelijke btw-verlaging, ook voor alcohol

6% btw-verlaging

Na een verplichte sluiting van bijna 7 maanden heeft het overlegcomité beslist dat de terrassen van de horeca terug mogen openen vanaf zaterdag 8 mei. Met deze heropening heeft de federale regering extra steunmaatregelen voorzien voor de horeca.

De belangrijkste steunmaatregel die werd genomen is de tijdelijke btw-verlaging naar 6% op maaltijden en dranken. Deze maatregel is van toepassing vanaf 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021.

Na de 1ste heropening van de horeca werd er een gelijkaardige btw-verlaging doorgevoerd, maar deze was toen niet van toepassing op alcoholische dranken. Met de nieuwe btw-verlaging komt daar verandering in en zal het btw-tarief van 6% ook van toepassing zijn op alcoholische dranken. Met een btw-verlaging van 15% verkrijgt de horeca een extra steun die het dringend nodig had.

Om met een gerust hart uw terras te heropenen raden wij u aan om contact op te nemen met de leverancier van uw geregistreerd kassasysteem om de correcte btw codes toe te passen naar aanleiding van deze btw-verlaging.

Deze zou als volgt moeten geregistreerd worden in uw kassasysteem:

 

Btw-tarief vanaf 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021

Btw-tarief vanaf 1 oktober 2021

Maaltijden

6% - Code GKS C (6%)

12% - Code GKS B (12%)

Bieren met alcoholvolumegehalte
> 0,5% vol

6% - Code GKS C (6%)

21% - Code GKS A (21%)

Bieren met alcoholvolumegehalte
<= 0,5% vol

6% - Code GKS C (6%)

21% - Code GKS A (21%)

Alcoholische dranken
(> 1,2% vol)

6% - Code GKS C (6%)

21% - Code GKS A (21%)

Niet-alcoholische dranken
(<= 1,2% vol)

6% - Code GKS C (6%)

21% - Code GKS A (21%)

 

Vergeet niet om uw geregistreerde kassa terug aan te passen vanaf 1 oktober naar de oorspronkelijke btw-tarieven. Wij houden u in ieder geval op de hoogte indien er verdere maatregelen worden doorgevoerd en/of indien er een verlenging zou plaatsvinden van de tijdelijke btw-verlaging.

Ten slotte willen wij u nog meedelen dat het ontwerp voor de wijzing van het koninklijk besluit reeds is goedgekeurd door de ministerraad, het is echter mogelijk dat de publicatie in het Belgisch Staatsblad pas na 8 mei zal gepubliceerd worden met retroactieve werking.