Opgelet met verkeersboetes die je via de onderneming ontvangt

boete

Opgelet met verkeersboetes die je via de onderneming ontvangt: mogelijks tweede boete van 509 euro onderweg!

Je denkt je verkeersboete netjes betaald te hebben en toch krijg je enige tijd later als onderneming nog een minnelijke schikking van € 509 in de bus omwille van het gebrek aan identificatie van de bestuurder.

Terwijl een burger de boete moet betalen of kan betwisten, is een onderneming bijkomend verplicht om de bestuurder van het voertuig op het moment van de overtreding te identificeren. Het is dus niet voldoende om de boete te betalen, de meldingsplicht is minstens even belangrijk.

Daarom ontvangen burgers en ondernemingen een boetebrief met een verschillende boodschap op de eerste pagina. Zowel de vennootschappen als de eenmanszaken moeten steeds voor alle boetes de identificatieplicht in orde te brengen.

Werd een minnelijke schikking voor het nalaten van de identificatieplicht van de bestuurder ontvangen, dan kan de onderneming die boete eenvoudig en digitaal betwisten. Het Openbaar Ministerie bekijkt elk dossier geval per geval.

Het versturen van deze minnelijke schikkingen van € 509 voor het niet respecteren van de identificatieplicht maakte deel uit van een proefproject van Justitie en werd begin november opgeschort door Justitie zodat de aanpak kan worden geëvalueerd.

In de toekomst zal er een duidelijke waarschuwing worden opgenomen in de boetebrief aan de onderneming en zal je eerst de bestuurder moeten identificeren alvorens je de boete kan betalen.

Recent een boete ontvangen maar de identificatieplicht nog niet in orde gebracht? Dan raden wij ten sterkste aan om dit nog zo snel mogelijk in orde te brengen.

Voor meer informatie kan je terecht bij onze collega's van Tax & Legal: tax-legal@bofisc.be